Työelämän haasteita aina edessä

Perinteisen työelämän hyviin puoliin kuuluvat takuuvarmat palkat, yrityksen kustantamat lounaat, sekä muut edut, joita työntekijälle annetaan, kunhan omat unelmat voidaan laittaa sivuun ja ajaa yrityksen etua kaiken muun edelle. Mikäli tasaisten tulojen ja omien haaveiden välinen tasapaino tuntuu puuttuvan, kannattaa miettiä mitä haasteita työelämä tuo aina tullessaan.

Työn ja elämäntyylin tasapaino

Yrittäjän ja työntekijän arki on hyvin erilaista, sillä kun luvassa on varma palkkapussi, voi työt jättää usein työpaikalle päivän päätteeksi. Täyden työviikon jälkeen voidaan loppuaika käyttää huvitteluun, rentoutumiseen ja nukkumiseen. Tämä antaa myös mahdollisuuden nauttia muiden ihmisten seurasta, muodostaa suhteita, seurata televisiota tai huvitella viikonloppuisin. Työpaikasta harvoin muodostuu koko elämä.

Yrittäjyys taas ei ole ura, vaan se on enemmänkin elämäntapa. Omana pomona toimiminen tarkoittaa sitä, että töissä ollaan aina. Useimmiten päivät venyvät pitkälle yöhön, sillä työ ei lopu koskaan kesken ja viikonloppuvapaista on turha haaveilla. Tämä syö aikaa muulta, kuten esimerkiksi ihmissuhteilta. Muiden juhliessa viikonlopun aikana, yrittäjä on tekemässä seuraavaa suunnitelmaa ja tarttumassa seuraaviin ongelmiin.

Palkka on joskus niukassa

Raha tekee aina elämästä hauskempaa ja sitä on oltava vähintään sen verran, että voidaan maksaa pakolliset laskut ja elättää itsensä. Tasaiset tulot tuovat turvaa ja stressittömän ympäristön, jossa veloista selvitään ajan kanssa, pikavippejä ei tarvitse ottaa ja taloudellinen tilanne on suhteellisen vahvoilla. Yrittäjillä taas on edessä usein tilanteita, joissa palkkaa ei saada lainkaan, vaan yritykseen tulee laittaa viimeisetkin säästöt.

Riittävän hyvä, vai paras?

Työelämässä tarvitsee olla vain riittävän hyvä säilyttääkseen työpaikan, tai mikäli halutaan kohota, täytyy olla riittävän hyvä ansaitakseen ylennyksen.Kun työskennellään kovemmin kuin muut kollegat, on ylennys helposti saatavilla. Potkuja harvoin saadaan, vaikka täyttä panostusta ei työhön annettaisikaan. Tämä on kuin automaattivaihteella ajamista tasaisesti, kohti auringonlaskua.

Yritysmaailmassa riittävän hyvää ei ole olemassakaan, sillä jos ei olla alan parhaita, kilpailijat tulevat menemään omasta yrityksestä ohi. Paine menestyä ja kehittyä on valtava. Yrittäjien tuleekin olla tuottelijaita joka ikinen hetki, jotta saadaan etu kilpailijoihin nähden. Mikäli halutaan vain pärjätä, on perinteinen työpaikka oikea valinta, mutta jos halutaan tehdä enemmän kuin muut ja olla parhaita, voi yrittäminen olla paras ratkaisu. Tämä pätee varsinkin niissä tilanteissa, joissa ideoita löytyy runsaasti ja oma visio on selkeä. Tulee kuitenkin muistaa, että idea yksinään ei tarkoita menestymistä ja mikäli niitä ei osata muuttaa käytännölliseksi palveluksi, tai tuotteeksi, voidaan uhrata koko elämä turhan takia, mistä on enää vaikea nousta jaloilleen.