Kuinka pysyä virkeänä, kun tekee töitä kotoa käsin

Kotoa käsin työskentely kuulostaa suoranaiselta unelmalta – antaahan se lähestulkoon vapaat kädet aikataulujen suunnitteluun ja työn tekemiseen! Jos vaikkapa työskentelee https://tessin.com/fi/ -palvelun leivissä suoraan kotoaan, saa todennäköisesti nukkua pitkään ja tehdä työtä halutessaan vaikka pyjama päällä. Kolikolla on kuitenkin aina kaksi kääntöpuolta, ja niin tässäkin tapauksessa. Moni kotoa käsin työskentelevä nimittäin kärsii yksinäisyydestä ja aikaansaamattomuudesta, kuten myös monista muista erilaisista ongelmista. Kotoa käsin työskennellessä tärkeintä on tiedostaa nämä ongelmat ja korjata ne niin ajoissa, että ne eivät ehdi aiheuttaa todellista haittaa. Tässä artikkelissa pureudumme ongelmien alkusijoille ja kerromme siitä, miten niitä voidaan korjata tai välttää.

Yksinäisyyttä voi ehkäistä vaikkapa hankkimalla harrastuksia kodin ulkopuolelta

Suurin ongelma yksin työskennellessä lienee jossain vaiheessa kasvoja vasten iskevä yksinäisyys, joka saattaa ensin tuntua ylhäiseltä, sitten jopa painostavalta. Kukaan ei tahdo olla yksin koko ajan. Siksi tällaisen työn vatsapainoksi olisikin hyvä hankkia itselleen vapaa-ajallaan harrastus kodin ulkopuolelta. Tällainen toiminta saa poistumaan kotoa säännöllisin väliajoin sekä ylläpitämään ihmissuhteita. Jokainen ihminen tarvitsee ihmiskontaktia, eikä sen merkitystä kannata aliarvioida. Pidä siis pitää huolta ihmissuhteista ja muista pitää yllä myös vanhoja kaverisuhteita, vaikka teetkin työtä kotoa käsin! Lähde silloin tällöin ystävien kanssa vaikkapa kahville, niin pääset tuulettumaan päivän töistä.

Itseään kannattaa virittää liikkumaan

Kun tekee töitä kotoa käsin, välttyy siltä tavalliselta arkiliikunnalta, jonka suurin osa saa matkalla töihin ja lounaalle tauolla. Siksi päivittäinen liikuntapankki täytyy saada täyteen muilla tavoin. Kannattaa joka päivä varata jonkin verran aikaa vaikkapa salikäynnille, juoksulenkille tai ihan vaikka ripeälle kävelylenkille ulkona. Jos tähän ei ole aika tai kelit eivät salli, on pieni jumppatuokio on myös kotona mainio keino saada päivittäinen urheilumäärä täyteen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikkapa salilla käyminen on samalla myös sosiaalinen tapahtuma – eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Eristä työtila muusta asuintilasta

On todistettu tutkimuksin, että kotoa käsin työtä tekevät tekevät itse asiassa huomatttavasti enemmän työtä kuin kodin ulkopuolella työskentelevät toverinsa. Syy tähän on simppeli: kotoa käsin työskennellessä koti ja vapaa-aika ovat suuressa vaarassa sekoittua keskenään, ja kun niiden raja on hämärtynyt, on helppoa eksyä töiden pariin aina silloin, kun inspiraatio syttyy. Tämä on kuitenkin väärin, ja kotoa työskennellessä olisikin tärkeä muistaa rutiinit. Tätä on helppo säädellä niin, että eriyttää työtilan muusta kodista. Ihan vain yksinkertainen pöytä jonkin huoneen nurkassa riittää virittämään mielentilan työmoodiin, jolloin hairahduksia syntyy vaikeammin. Tällöin ei tule niin helposti lähdettyä vaeltamaan ympäri taloa – vaikkapa keittiön herkkujen tai telkkarin viihteen pariin. Kun päivän koitos on ohi, voi hyvällä mielellä jättää taaksensa päivän työt ja jatkaa siitä, mihin jäi taas seuraavana työpäivänä.

Tarkista työasentosi

Se, mikä aiheuttaa eniten fyysisiä vammoja kotoa käsin työskentelevissä, on kehno työasento. Tarkista siis, että pöytäsi ja työtuolisi ovat oikealla korkeudella ja mahdollinen tietokone tarpeeksi kaukana silmistä. Näin suojaudut rasitusvammoilta, jotka saattavat aiheuttaa pitkäaikaisiakin häiriöitä. Myös säännölliset taukojumpat auttavat ehkäisemään mahdollisia ongelmia hyvin tehokkasti.