Kuinka pitää työ ja perheen arki tasapainossa

Työn ja arjen tasapainottaminen ei ole aina helppoa, mutta sillä on suuri merkitys siihen, miten onnellisia ollaan. Kokoaikainen työ tuo tietenkin mukanaan etuja, kuten tasaisen tulonlähteen ja hyvän olon tunteen, sillä omalla panostuksella on merkitys yrityksen pärjäämiselle, ja uusia tuttavuuksia kodin ulkopuolelta. Samalla se kuitenkin voi aiheuttaa stressiä, mikäli töitä on liian paljon, tai jos kotona ei ehditä viettää aikaa. Tämä saa aikaan syyllisyyttä, sillä parisuhde ja lapset kärsivät. Samalla kitkaa voi luoda kotona tekemättömiksi jäädyt kotityöt ja yleinen energian puute päivän päätteeksi.

Rento asenne

Ei ole olemassa yhtä tiettyä oikeaa, tai väärää, reseptiä työn ja arjen tasapainottamiselle, sillä jokaisen elämä ja perhe on erilainen. Varsinkin jos perheessä on lapsia, kannattaa miettiä erityisesti rennon asenteen omaksumista omaa arkea kohtaan. Kerromme tässä kappaleessa muutaman vinkin rentoon arkeen.

Ennen kuin lasten ja perheen kanssa vietetään aikaa, kannattaa varata hetki itselle. Tämä oma hetki voi olla vaikka 10 minuutin suihku, tai jooga, jonka ansiosta yhteinen aika alkaa rennommissa merkeissä. Lapset vaistoavat mielialat herkästi ja negatiivinen mieliala luo negatiivisen sävyn kaikkiin suhteisiin. Rentoutunut vanhempi auttaa myös lapsia olemaan positiivisempia ja olo tuntuu hyvältä, vaikka yhteistä aikaa olisikin vain puolisen tuntia.

Yhteiset ateriat

Usein sanotaan, että perhe joka syö yhdessä, pysyy yhdessä. Vaikka oma työpäivä venyisikin pitkälle ja illallinen olisi jo nautittu, voidaan lasten kanssa syödä vielä yhdessä pieni välipala. Tämän aikana voidaan keskustella mistä ahansa mieltä painavasta asiasta. Vanhempi voi vaikka kertoa päivästään, tai mielenkiintoisesta työkaverista, jolloin myös lapselle tulee tunne siitä, että omasta päivästä voi kertoa avoimesti.

Yhteisen ajan merkitys

On tärkeää varata aikaa perheen yhteiselle tekemiselle. Tämä ajan ei tarvitse olla kovin pitkä, tai ihmeellinen tuokio, sillä lapsille tärkeämpää on yhdessä oleminen. Kukkien kastelu, koiran lenkittäminen, sisarusten hakeminen päiväkodista, tai mikä tahansa asia, joka tehdään yhdessä ja hyvillä mielin, on arvokasta lapselle.

Nukkumaanmenorutiinit

Rutiinit ennen nukkumaan menemistä ovat tärkeitä. Kylpeminen, tarinan lukeminen tai mikä tahansa iltarutiini on tärkeää lapselle. Kun perhe on rentoutunut, kylläinen ja valmistautumassa levolle, on aika viettää hiukan laatuaikaa, jolloin unen saaminen on helpompaa.