Nuoren ensimmäinen kesätyöpaikka – parhaat tärpit

Kesätyö on monelle nuorelle tärkeä juttu. Ylimääräisen rahan lisäksi kesätyö valmentaa alkavaan työuraan ja kasvattaa nuorta työntekijänä. Kesätyön avulla nuori pääsee todenteolla työn makuun ja työ auttaa myös ymmärtämään vastuun ja oma-aloitteisuuden merkityksen työssä. Lisäksi kesätyö voi parhaimmillaan auttaa nuorta päättämään, mihin suuntaan alkavaa työuraa halutaan lähteä kehittämään. Siksi esimerkiksi taiteesta kiinnostuneet nuoret etsivät usein kesätyöpaikkoja taidealoilta, kun taas teknologiasta kiinnostuneet nuoret hakeutuvat muita todennäköisemmin esimerkiksi tietoliikenteeseen erikoistuneisiin yrityksiin.

Kesätyö tuottaa kuitenkin monelle nuorelle stressiä, sillä joskus haluttua paikkaa ei saada tai löydetä ajoissa. Lisäksi suorituspainotteinen yhteiskunta ei varmasti kesätöistä koituvan stressin määrää ainakaan vähennä. Onneksi kesätöitä on tarjolla runsaasti, jos vain jaksaa pitää kaikki ovet avoimina. Jaamme seuraavaksi näppäriä vinkkejä nuorille, jotka etsivät ensimmäistä kesätyöpaikkaa.

Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen

Kesätyö on monelle nuorelle tärkeä asia, sillä ensimmäinen kosketus alkavaan työuraan on mahdollista saada jo nuorella iällä. Monet työpaikat aloittavat kesätyöntekijöiden hakemisen kevään loppupuolella, mutta kesätyöpaikkoja saattaa ilmaantua myös kesäkuukausien aikana. Töitä on monipuolisesti tarjolla suomalaisille 14-18-vuotiaille nuorille.

1. Tiedä, mistä etsiä

Oman kunnan ja seurakunnan sivuja kannattaa seurata keväällä tarkkaan. Erityisesti kuntien ylläpitämät 4H-yhdistykset ovat tulleet tunnetuksi nimenomaan nuorten kesätyöpaikkojen hankkijoina ja promoottoreina. Kesäkuukaudet ovat myös vilkasta matkailuaikaa, joten hotellien, lomakeskuksien, huvipuistojen ja eläintarhojen tarjontaa kannattaa pitää silmällä tarkkaan. Muita erinomaisia työnhakusivustoja löytyy muun muassa Facebookin, Duunitorin ja Monsterin palveluista. Jos tietty yritys kiinnostaa, kannattaa luuriin tarttua rohkeasti ja kysyä yritykseltä suoraan; monet yritykset ottavat mielellään vastaan kesätyöntekijöitä, vaikka työpaikkailmoitusta ei olisikaan netissä edes julkaistu.

2. Panosta ansioluetteloon

Ansioluettelon eli CV:n laatimisen ei tarvitse olla monimutkaista touhua! CV:n tekeminen on tänä päivänä näppärää, sillä netistä löytyy useita CV-malleja, joiden pohjalle oman ansioluettelon voi helposti rakentaa. CV:n ei myöskään tarvitse olla tylsä ja yksitoikkoinen listaus omista kyvyistään ja kokemuksistaan, vaan sen laatimiseen voi käyttää myös omaa luovuuttaan. Monet rekrytoijat ovatkin ilmoittaneet, että valtavan hakemuskasan joukosta nimenomaan uniikit CV:t nousevat esiin helpommin. Jos sinulla on aikaisempaa kokemusta alasta, panosta näihin yksityiskohtiin. Tarkista myös lopuksi oikeinkirjoitus ja CV:n pituus. Hyvä CV on tarkka ja huolellisesti laadittu, mutta samalla lyhyt ja ytimekäs!

3. Valmistaudu työhaastatteluun

Vaikka kyseessä on kesätyö, työhaastatteluun kannattaa aina panostaa. Lisäksi nämä haastattelut ovat nuorelle samalla myös kullanarvoinen kokemus, sillä se valmentaa myös tulevaisuuden tärkeitä työhaastatteluita varten. Kiinnitä aivan ensimmäiseksi huomiota ulkoiseen olemukseesi ja siisteyteen; harjaa hampaat, kampaa hiukset ja pidä mahdollinen meikki siistinä ja yksinkertaisena. Kiinnitä huomiota myös vaatteisiin. Puku päällä työhaastatteluun ei tarvitse ilmaantua, mutta viimeistelty ja hillitty asukokonaisuus luo ammattimaisempaa vaikutelmaa. Nuorekkaita, mutta samalla huoliteltuja asukokonaisuuksia voi tilata näppärästi ennen työhaastattelua https://kidsbrandstore.fi/ -sivustolta.

Työhaastatteluun kannattaa myös valmistautua tutustumalla tarkemmin yrityksen toimintaan. Voit myös miettiä etukäteen millaisia kysymyksiä rekrytoija voi sinulta kysyä ja kerrata omia vastauksia mielessäsi. Työhaastattelu saattaa aluksi hermostuttaa, mutta reippaalla asenteella ja motivaatiolla pääsee jo pitkälle!

4. Ole aktiivinen

Menikö työhaastattelu mielestäsi hyvin, mutta soittoa ei ole kuulunut? Vaikka älypuhelin kulkeekin koko ajan mukana, harva nuori uskaltaa tarttua siihen, kun on kyse työpaikasta. Älä siis arkaile yhteydenottoa ja soita tai laita viestiä suoraan työhaastattelijalle. Monet yritykset arvostavat nuoren oma-aloitteisuutta ja motivaatiota, kiinnostusta kannattaa siis aina osoittaa!