Miten löytää oma ala?

Kun omaa työtä rakastetaan, ei tarvitse tehdä työtä päivääkään. Vastaavan työn löytäminen voi kuitenkin tuntua haasteelliselta, erityisesti nuorelle ihmiselle. Ammatteja on tuhansia ja niiden joukosta pitää valita sellainen, minkä parissa viihdytään vuosikymmeniä. Kannattaakin seurata seuraavia askelia, joilla tehtävästä tulee helpompi:

1. Tunne itsesi

Ensimmäiseksi kannattaa oppia itsestä mahdollisimman paljon. Jos ajatellaan, että kaikki omat mieltymykset ja luonteenpiirteet tunnetaan, kannattaa kokeilla erilaisia testejä, joiden tulokset saattavat yllättää. Apua voidaan pyytää myös ammattilaisilta, jotka ovat erikoistuneet omien taitojen kartoittamiseen ja määrittämiseen. Tästä on hyvin paljon hyötyä alan valinnassa.

Mikäli taloudellinen tilanne ei mahdollista ammattilaiselta avun pyytämistä, voidaan harkita edullisia tai ilmaisia reittejä. Koulussa opolta saadaan usein hyödyllisiä neuvoja ja mikäli tämä vaihtoehto ei ole käytössä voidaan kääntyä vaikka työvoimatoimiston pariin. Usein täältä löytyy jonkinnäköinen henkilö, joka osaa valottaa asiassa ja antaa realistisia vaihtoehtoja.

Kannattaa myös käydä mahdollisimman monissa tapahtumissa, joissa esitellään erilaisia työpaikkoja tai aloja. Tämä auttaa itseä huomaamaan, mitkä asiat kiinnostavat ja mitkä alat voisivat olla tulevaisuuden vaihtoehtoja. Mitään ei kannata sulkea pois, ennen kuin asiasta tiedetään tarpeeksi.

2. Tutustu kiinnostaviin ammatteihin

Oman itsensä arvioiminen antaa helposti listan ammateista, joihin itse sopisi. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä kertomaan tulevaisuuden uraa, sillä jotkut ammatit ovat melkein täydellisiä, kun taas toiset eivät sovi itselle yhtään. Joku työ voi kuulostaa arvojen, tarpeiden ja kiinnostusten suhteen loistavalta vaihtoehdolta, mutta siinä on huonoja puolia enemmän. Näitä voi olla esimerkiksi pitkä kouluttautumien, tai työhön kuuluva matkustelu, mikä ei ole itselle mieluinen asia.

Nyt kannattaakin unohtaa kaikki ennakkluulot, mitä ammattia kohtaan on syntynyt ja sen sijaan lähteä tutustumaan niihin avoimilla mielin. Mikäli jostain alasta ei ole oman käden tietämystä, ei voida olla varmoja, mitä päivittäinen työ sisältää ja miten se sopii itselle. Jos kiinnostusta on vielä senkin jälkeen, kun ammatista on kerätty kaikki mahdollinen tieto, täytyy miettiä sopiiko itse työ omaan arkeen ja omiin unelmiin. Mikäli koulutus vie vuosia, eikä tätä aikaa haluta hukata, tai opiskeleminen tuntuu turhauttavalta, ei kannata lähteä alalle. Jos taas hallussa on jo tutkinto, mitä voidaan hyödyntää myös uudessa ammatissa, on mahdollisuudet onnistumiseen paljon suuremmat.

Pitää myös huomioida, miltä työpaikan ja alan tulevaisuus näyttää. Mikäli koulutukseen laitetaan vuosia, minkä jälkeen huomataan alan kuolleen, on tilanne mutkikas. Ei siis kannata panostaa sellaisille aloille, jotka ovat jäämässä esimerkiksi teknologian kehityksen jalkoihin. Näiden asioiden pitäisi rajata mahdollisuuksia paljon, jolloin yhden valitseminen on helpompaa.