Moni löytää nykyisin uuden työpaikkansa verkosta, eikä joitakin työpaikkoja enää mainosteta sanomalehtien sivuilla ollenkaan. Takana ovat myös ne ajat, kun työpaikkailmoituksia löytyi kauppojen aulan ilmoitustaululta. Nykyisin lähes kaikki työpaikat löytyvät internetistä ja myös työnhakijat ovat siirtyneet digitaaliseen maailmaan. Mistä töitä sitten kannattaa etsiä ja miten? Lue tästä artikkelista parhaat vinkit töiden hakuun ja urapalveluiden käyttöön netissä. Uusi työpaikka voi odottaa jo aivan nurkan takana.
Erityisesti IT-alalla suosittu urapalvelu on LinkedIn, jossa on satoja miljoonia käyttäjiä. LinkedIn on ikään kuin työmaailman Facebook, minne kannattaa luoda profiili aivan ensimmäiseksi, jos ei ole varma, mistä aloittaa. Monilla yrityksillä on oma LinkedIn-profiili, jossa jaetaan tietoa yrityksestä sekä avoimista työpaikoista. LinkedInissä on samanlainen seuraamistoiminto, kuin Facebookissakin, jonka avulla voit alkaa seuraamaan yrityksiä, joista olet kiinnostunut. Näin saat helposti omalle fiidillesi sinua kiinnostavat uutiset ja asiat. Monista työpaikkailmoituksista löytyy suoraan linkki, josta pääset hakemaan kyseistä työtehtävää, ja jotkut yritykset hakevat työntekijöitä myös suoraan LinkedInin sisällä.
Oma työnhakijaprofiili
Oman profiilin luontiin kannattaa käyttää hyvin aikaa. Työnantajat kyllä näkevät, jos olet tehnyt profiilisi hutiloiden. Varaa siis tarpeeksi aikaa CV:si luontiin. Täytä perustiedot aiemmista työkokemuksistasi, milloin olet työskennellyt, missä yrityksessä ja kerro lyhyesti, millaisia työtehtäviä olet hoitanut. Jos sinulla on paljon lyhyitä työkeikkoja, voit poimia niistä listalle oleellisimmat ja tärkeimmät. Lisää myös tietoja koulutustaustastasi, jotta työnantajat tietävät tarkemmin osaamisestasi. Jotkut yritykset voivat vaatia tietyn koulutuksen, joten on tärkeää, että koulutuksesi tai tutkintosi on kerrottu selkeästi.
Internetistä löytyy paljon erilaisia työnhakupalveluita, joten kannattaako sitten ihan kaikkiin luoda oma profiilinsa? Ei varmasti ole järkevää tehdä sitä joka paikkaan, sillä yleensä laatu korvaa määrän. Voit valikoida netistä muutaman työnhakusivuston, joka on keskittynyt sinun oman alasi työpaikkoihin. Jos olet esimerkiksi koulutukseltasi diplomi-insinööri, ei ole järkevää luoda työnhakijaprofiilia sosiaali- ja terveysalan työnhakupalveluun. Valitse siis muutama palvelu, johon täytät huolellisesti oman profiilisi. Näin saat yhteydenottoja paljon varmemmin.
Jos haet jotain tiettyä työtehtävää, voi olla hyvä kirjoittaa saatekirje jokaista paikkaa kohden erikseen. Työnantajat yleensä huomaavat senkin, mikäli hakija on lähettänyt vain geneerisen hakemuksen. On hyvä, että hakemus on kirjoitettu juuri tiettyä työpaikkaa ja työnantajaa varten. Jos työpaikkailmoituksessa on mainittu yhteyshenkilö, voi olla hyvä ottaa häneen yhteyttä ja kysyä joitakin lisätietoja. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, voit jonkin ajan kuluttua vaikkapa soittaa yhteyshenkilölle ja kysyä, miten rekrytointiprosessi edistyy ja voisitko vielä tehdä jotain parantaaksesi mahdollisuuksiasi.
Mikäli päätät laittaa oman yrityksen pystyyn, voi Qred -palvelu tulla ajankohtaiseksi. Harvalla on suoraan tilillään rahaa yrityksen perustamista varten, joten voi olla hyvä ottaa lainaa yrityksen pääomaa varten. Jos sinulla on tiettyjä erityistaitoja tai suhteita, voit pyörittää myös omaa yritystä, jos työpaikkaa ei muualta tunnu löytyvän. Monilla on lisäksi yrittäjyys verissä ja moni haluaa olla oman työnsä herra. Tällöin yrittäjänä voit vaikuttaa paljon omaan työaikaasi ja työtapoihisi.
Jos uutta työpaikkaa ei yrityksistä huolimatta tunnu löytyvän, kannattaa olla kärsivällinen. Mikäli jaksat hioa hakemuksesi ja ansioluettelosi kuntoon, töitä kyllä löytyy ennen pitkää.